omslagfot kleine grote daden blog
tips

BASICS TOT ZERO WASTE

Om te beginnen, zijn er een paar basics waar iedereen kan/moet aan voldoen als het gaat om afvalvermindering.

plastiekflessen

Die plastiekflessen zijn zo uit de mode. Het beste alternatief is een herbruikbare fles. En neen, deze zijn niet lelijk. Er zijn héél veel soorten en maten te vinden, je vindt er zeker eentje naar jouw smaak. Natuurlijk moet je deze nu niet gaan vullen met flessenwater, maar wel met kraantjeswater.

Kraantjeswater is veel gezonder dan water uit flessen. In dat water uit die flessen zitten allemaal microdeeltjes plastiek, deze wil je liever niet opdrinken denk ik.

Ik hoor je al denken, wat met spuitwater dan? Hiervoor keer je terug in de tijd naar glazen flessen. Die vind je nog overal in de winkels. Ofwel ga je een beetje moderner met een apparaat zoals sodastream dat kraantjeswater omzet in spuitwater. Ook voor frisdrank kan je steeds glazen flesjes gebruiken en nadien terug binnenbrengen in de winkel.

herbuikbare dopper fles
dopperfles

Leuke voorbeeldjes zijn dopperflessen. Ook in concept stores zoals Malmo en Oes in Kortrijk vind je zulke flessen. Deze kosten gemiddeld 10euro, veel goedkoper dan al die plastiekflessen samen. Bij Malmo vind je zelfs koffiebekers. Neem eens een kijkje op hun site: https://www.malmokortrijk.be/

Zo, dat is al een hele berg plastiek bespaard.

zeep

zeepjes, schuin

Ik gebruik heel graag zeep en shampoo. Het enige nadeel, die plastiek flessen weer. Daarom ben ik terug old school gegaan en koos ik voor blokjes zeep.

Hmmm die ruiken zo lekker en ze zien er zo mooi uit. Het is bijvoorbeeld tof dat je altijd een blokje koopt als je op reis gaat. Handige tip: je kan deze gerust meenemen in je handbagage zonder te moeten afwegen hoeveel vloeistoffen je mag meenemen.

Een shampoo blokje is al moeilijker te vinden, maar helemaal niet onmogelijk. Daar maak ik binnenkort nog een uitgebreide blog over, joepie!

Zeep is te vinden in Zonder Meer, The Body Shop, L’occitane… en kost gemiddeld 5euro. 1 Blok zeep gaat trouwens langer mee dan 1 fles en is ook goedkoper én beter voor het milieu. Win-win-win situatie dus!

totebags

Mijn collectie tot nu toe (allemaal gratis ergens bijgekregen). De linkse is van mijn school: Howest

Jaaa, hier ben ik super enthousiast over. Die mooie creatieve totebags, ze zijn helemaal in de mode. Dus voor wie nog plastiekzakjes vraagt in de winkel, neen. Neem een totebag mee als winkeltas, er kan veel in. Je vindt ze overal, vaak krijg je ze zelfs gratis. Bijvoorbeeld in Dille en Kamille.

Ik kan nog een heel lijstje afgaan met argumenten, maar voor deze blog hou ik het hierbij. Je hoort zeker nog van mij met tal van andere super leuke en mooie alternatieven. Tot later!

PS nog ééntje om het af te leren.

stylo’s

herbruikbare stylo goud van Hay
Mijn favoriete pen: Hay, van: https://www.pietmoodshop.be/

Balpennen krijg je overal gratis, maar bestaan bijna altijd uit plastiek. Kies liever voor een mooie balpen of vulpen. Deze gaan lang/altijd mee, je hoeft ze enkel te hervullen. Deze vullingen vind je in grote winkel als Supra Bazar, Kwarto… denk maar even na waar je zo’n winkel in je buurt hebt.

Psst: pas jij al één of meerdere van deze zaken toe? Reageer gerust hieronder of stel me een vraag, dit kan volledig anoniem! Ik kijk ernaar uit om van jou te horen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

like & follow my blog