frustraties van een zero waster
tips

FRUSTRATIES

Verpakkingen worden nog veel te veel gebruikt. En daar kan ik me soms zo aan ergeren. Het zijn vaak de grote fabrikanten of grote bedrijven die hier de schuldige zijn (of eigenlijk de overheid). Soms staan we er zelfs niet bij stil omdat het zo’n gewoonte is geworden. Maar er zijn een aantal frustraties waar ik niet bij kan dat dat nog steeds gebeurt en bestaat. Deze blog is om even terug te vallen op de “problemen” waaraan ik iets wil doen met mijn blog.

Wat frustreert er mij (en jou?) het hardst?

Alles apart verpakt

Als je naar de supermarkt gaat, zijn heel veel zaken apart verpakt. Bijvoorbeeld koekjes in een grote plastic zak die dan nog eens apart verpakt zitten. Ik weet wel dat dit is omdat ze dan langer houdbaar zijn, maar daarom zijn er verpakkingsvrije winkels. Daar neem je enkel wat nodig is. Hierover maak ik binnenkort een vlog.

Do: ga naar verpakkingsvrije winkels wanneer je kan. In Kortrijk heb je ZonderMeer, Ohne in Gent, Robuust in Antwerpen, content in Leuven, Kabas in Mechelen….. Op deze site vind je een mooi overzicht van alle winkels.

Geen tijd hebben om nee te zeggen

Wanneer ik iets ga drinken in een café of in een tearoom, zit het rietje al in mijn glas nog voor ik nee kan zeggen. Het gebeurt zo snel maar het is even snel vermeden. Herken je dit? Of misschien sta je er niet altijd bij stil.

Do: Wat kunnen we doen? Meteen bij het bestellen zeggen dat er geen rietje bij hoeft. Doe je mee?

Verpakkingen bij online bestellingen

Ja ik koop soms ook nog zaken online, wat niet goed is. Soms geef ik toe aan het gemak of omdat ik anders niet weet waar ik het dicht bij huis kan vinden. Als ik dan iets bestel laat ik het wel altijd leveren in een afhaalpunt als dat mogelijk is. Dat is een winkel of krantenshop waar je je pakje laat leveren en dan ga je er achter wanneer je wilt. Zo hoeft de koerier niet alle kleine straatjes in te rijden.

Het probleem is: als ik 3 zaken bestel op 1 site worden die soms allemaal apart verpakt. Waarom? Dit lijkt me zo nutteloos. Het zal wel een reden hebben, maar het zou zo’n groot verschil maken als het gewoonweg allemaal samen zit in 1 grote kartonnen doos. Bij al dat apart verpakken komt veel plastic kijken…. Hieronder een voorbeeldje dat ik onlangs meemaakte.

Mijn mama bestelde onlangs plantjes voor in de tuin. De grote verpakking was karton, maar binnenin zat het vol met plastic….

Do: Hier kan je niet veel aandoen. Proberen minder online te bestellen….

Treinticketjes vs vliegticketjes

Dit is volgens mij nog mijn grootste frustratie. Hoe is het zelfs mogelijk dat een heen en terug ticketje van en naar Brussel soms duurder is dan een vliegticket naar bijvoorbeeld Barcelona? Ik heb een vriendin die me af en toe prijzen van vliegtickets doorstuurt: 10 euro, 15 euro……  hoe kan het nog?

2 jaar geleden ben ik voor het eerst op reis gegaan met de trein, samen met mijn schoonfamilie. En als je geluk hebt, vind je een relatief goedkoop ticketje. Maar dat is lang niet altijd zo. Het was een heel positieve ervaring. Daarom wil ik graag pleiten voor het gemak van de trein. Je stapt op en af in het centrum van een stad, je hoeft geen 2 uur op voorhand zijn voor de douane etc. Het is zo makkelijk, geen douane, geen stress van wat je wel en niet mag meenemen…

Maar er moet nog iets gedaan worden aan die oneerlijke prijs van treintickets. Zowel binnen als buiten België. Reizen met de trein binnen Europa moet veel goedkoper worden dan het vliegtuig.

DO: ga, als het kan, met de trein op reis. Het is super gemakkelijk en veel rustiger dan het vliegtuig te nemen.

Plastic zakjes voor groenten en fruit

Ik vind het jammer om te zien dat er nog zoveel plastic zakjes worden aangeboden in de winkels. Gelukkig hebben sommige winkels al papieren zakjes of bieden ze zelfs herbruikbare zakjes aan.

Dit is een foto die ik toegestuurd kreeg van een lezeres (joepieee maakt mij blij). Dit zakje kun je kopen in Delhaize voor 50 cent en kun je steeds blijven hergebruiken.

Een basic tip in de zero waste wereld is: ZEG NEEN TEGEN PLASTIC. Gewoon niet gebruiken. Ook al denk je: och ja het ligt hier nu toch. Als iedereen zo denkt, zullen er nog steeds plastic zakjes worden bijgemaakt. Maar als niemand ze nog gebruikt, hoeven ze ook niet meer gemaakt te worden.

DO: katoenen zakjes in de auto leggen, in je handtas steken…. Je vindt ze dus, zoals op de foto te zien is, in Delhaize. Ik heb mijn zakjes van Zonder Meer. Ook Kudzu en veel andere zero waste winkels hebben deze zakjes.

Oh ja nog een toffe tip

plooibakken! Als je met de auto boodschappen doet (ja ik ook soms) dan kun je altijd plooibakken in de koffer zetten en zo je boodschappen meteen inladen. Deze hebben ze in pietmoodshop, maar ook in kudzu.

Enough for today

Ik kan er alleszins nog veel opsommen, maar het is even genoeg geweest met de negativiteit.

Wat frustreert jou het hardst aan al die vervuiling? Ik denk dat we allemaal iets van elkaar kunnen leren. Dus laat hieronder je frustraties achter.

PS: doe je ondertussen al een kleine grote daad? gebruik #kleinegrotedaden zodat ik jouw foto kan zien (en gebruiken). Ik kijk ernaar uit.

One Comment

  • Natalie

    Ik haal mijn curry-pasta en kokosmelk altijd bij de Chinese kruidenier om de hoek. Groente koop ik daar niet omdat elke paprika in een apart plastic zakje zit. Op verpakking zou een wet moeten komen. Er is echter veel aan het veranderen. Een aantal supermarkten zweren het gebruik van plastic tasjes al af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

like & follow my blog