omslagfoto menstruatiecupjes saforelle girls only
badkamer,  tips

GIRLS ONLY: MENSTRUATIECUPJES

Dag meiden

Vandaag wil ik het graag over een “gevoelig” onderwerp hebben. Ik heb even getwijfeld om deze blog te schrijven omdat ik niet zeker was of ik dit wel met iedereen wil delen.

Maar hier is de blog nu toch, want ik hoef me hier eigenlijk totaal niet over te schamen, integendeel. Én het past 100% in mijn thema. Dus hier komt het.

Een wat cupje?

Een menstruatiecupje. Aan het woord alleen al kun je wel raden waarrond deze blog draait. Onze menstruatie: het is lastig, pijnlijk, duur en brengt veel afval met zich mee. Met deze laatste 2 kan ik je gelukkig op een goedkope en duurzame manier helpen.

Voor ik verdere uitleg geef, toon ik eerst even een foto. Zo weet je al waarover ik het precies heb.

Dit herbruikbare cupje dient ter vervanging van tampons en maandverbanden. Het vangt het bloed op ipv het te absorberen. Heel interessant vond ik, daarom vroeg ik aan meisjes en vrouwen uit mijn omgeving wie dit al gebruikte, maar niemand had dit al getest.

“proberen maar” dacht ik.

Stap 1: naar de apotheker

Je hebt deze cupjes in 2 maten. Maat 1 is voor als je nog niet bevallen bent. Maat 2 is voor als je wel al bevallen bent. Maar de apotheker zal het jou wel vragen, geen paniek.

Hoeveel kost het?

Het interessante is dat je maar 32 euro betaalt voor 2 cupjes. En dat voor ongeveer 5 jaar. Want een cupje kan je ongeveer zo lang gebruiken. Als je weet dat een pakje tampons gemiddeld 5 euro kost, dan kan je wel geloven dat je heel veel geld bespaart. Yessss (zie een beetje verder hoeveel je écht bespaart).

Stap 2: Hoe gebruik je het?

Ik gebruik het cupje sinds een maand of 3 en ik ben er super tevreden over. Daarom schrijf ik hieronder hoe het werkt.

Bij het cupje zit een handleiding. Je kan het dubbel vouwen of een hoekje omplooien om het in te brengen. En dan springt het vanzelf open. Je zal zelf wel aanvoelen wat het gemakkelijkste is voor jou.

Het cupje heeft een vacuümwerking. Dus als er een grote deuk in zit wanneer je hem inbrengt, dan zit het waarschijnlijk niet goed. Maar bij mij is dat nog nooit gebeurd.

Hoelang mag je het inlaten?

De gebruiksaanwijzing zegt niet langer dan een tampon. Dus dat zou niet langer dan 6uur zijn. Andere sites op het internet zeggen tot wel 12 uur. Ik gebruik het ongeveer 8uur lang. Ideaal om een schooldag of een werkdag door te brengen.

Lekjes? Daar heb ik nog nooit last van gehad. Verschillende sites verwittigen je hier wel voor, dus misschien kan je in het begin een inlegkruisje gebruiken ter preventie. Dit gebeurt vooral als het cupje niet vacuüm werkt doordat er een deukje inzit.

Pijn? Helemaal niet. Écht niet.

Verwijderen. Trek zeker niet aan het koordje, dat zul je je vlug beklagen. Zoals ik zei, heeft het een vacuümwerking, dus deze moet je stop zetten. Dit doe je door onderaan in het cupje te knijpen. En haal het er zo uit, met de onderkant ingeknepen.

Wat na het uithalen?

Je ledigt het cupje in een lavabo, spoelt het af met zeepvrije zeep of Ph neutrale zeep. En dan kun je het opnieuw gebruiken. Het vervelende is dat je niet overal lavabo’s in het wc-hokje ter beschikking hebt. Maar juist omdat je het cupje wat langer kunt inlaten dan een gewone tampon, kun je dit gerust meteen doen wanneer je thuis komt.

Wanneer je menstruatie over is, ga je ze helemaal ontsmetten door ze in warm water te steken. Hoe doe je dat? Bij mijn cupjes zat er een doosje die je vult met water, dan moet je het cupje erin steken en 3 minuten in de microgolf verwarmen. Maar aangezien ik er 2 gebruik ter afwisseling, kook ik beide samen in een kom. Gewoon een kom met water op het vuur zetten en dan laat je dit 5 minuten koken. Zo zijn alle bacteriën dood. Easy!

Ik ben verwonderd dat zo weinig meisjes en vrouwen dit nog niet geprobeerd hebben. Het is verstaanbaar dat je er wat wantrouwig tegenover staat. Maar na mijn blog gelezen te hebben, ben je hopelijk overtuigd om dit ook aan te schaffen.

Stap 3: besparen

Wist je dat:

– Je ongeveer 1700 euro in je hele leven uitgeeft aan tampons.

– Je ongeveer 40 jaar jouw regels hebt.

Deel 40 jaar door 5 jaar. Dan kom je op 8 cupjes. Dat ziet er zo uit:

1 cupje gedurende 5 jaar (vanaf 1e menstruatie)

8 cupjes=128 euro

Of gebruik je 2 cupjes ter afwisseling (zoals ik doe) dan zien de kosten er zo uit:

2 cupjes gedurende 5 jaar (vanaf 1e menstruatie)

16 cupjes=256 euro

stap 4: waar kan je het nu zelf kopen?

Mijn cupjes komen van de apotheker, dus jij kan ze ook in elke apotheek vinden. Verder zijn ze ook te vinden in Kortrijk Zonder Meer, in Brussel Les Choux Verts, in Leuven Doekjes en Broekjes, in Gent Tante Rosa. In Lier Druantia. Maar ondertussen zijn de cupjes ook te vinden in Kruidvat, Di…. Ze komen meer en meer op dus misschien kan je zelf wel een winkel in je buurt bedenken waar ze deze hebben 😉

Nu hoef ik je toch niet meer te overtuigen denk ik?

Twijfel zeker niet om mij om raad te vragen indien je nog wat meer info wilt.

Vond je dit interessant? Geef mijn post dan een like en deel dit artikel, om samen van menstruatiecupjes het nieuwe normaal te maken.

4 Comments

 • Margo

  Één van mijn vriendinnen gebruikt dit al, zij probeerde mij toen ook te overtuigen, echter tevergeefs. Maar na het zien van het grote prijsverschil en het gemak in gebruik denk ik eraan om het toch nog eens te overwegen!!

  • admin

   Waw super! Ik hoop echt dat je er goed mee bent moest je het proberen. De cupjes moeten nog wat hun intrede maken, vandaar de onwennigheid errond. Maar natuurlijk moet je nog altijd doen waar je je goed bij voelt 🙂

  • admin

   Amai super, die slipjes zijn inderdaad ook een milieuvriendelijk alternatief. Ik wist niet dat ze deze al hadden van Saforelle. Bedankt voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

like & follow my blog