7 Comments

 • Julien

  Dag Helena

  Ik vind het enorm positief dat je milieuvriendelijkheid in het dagelijkse leven belicht. Maar ik wou toch iets opmerken.

  Wanneer je stelt dat er enkel en alleen maar positieve gevolgen zijn bij het halen van eitjes en melk, moet ik je hierin ongelijk geven. Een van de grootste vervuilers ter wereld is de vee-industrie. Dit gaat niet enkel over vlees, maar zeker ook eieren en melk. De massa-industrie die hier de dag van vandaag mee gepaard gaat (zeker in Belgiรซ) zorgt voor een enorme uitstoot van broeikasgassen en een enorme degradatie van de bodem. De lokale veeboer is hier eveneens schuldig aan.
  Dierlijke producten zoals melk en eieren zijn zeker vermijdbaar de dag van vandaag. Als we deze uit natuurlijke voedingsstoffen kunnen halen, waarom dan nog zorgen voor dit nefast effect voor het milieu? Het is ook een vorm van uitstoot, hoe lokaal je ook je producten zoekt.

  Ik beaam zeker dat het beter is om transport uit te sparen, maar als je de lokale veeboer steunt, steun je indirect ook het transport naar het lokale slachthuis en dus ook naar de supermarkt.

  • Helena (admin)

   Dag Julien, bedankt voor de opmerking. Er zijn veel zaken waar ik zelf niet altijd bij stil sta, maar ik probeer een steentje bij te dragen op een manier die voor mezelf en voor andere “makkelijk” is. Ik had zover nog niet nagedacht over jouw opmerking. De vee-industrie heeft inderdaad geen goede reputatie wanneer het gaat om broeikasgassen. Maar het probleem waar ik met mijn blog iets aan wil doen, is het fysieke afval, het afval dat je ziet. Ik denk dat het voor velen nog ondenkbaar is om melk en eieren te schrappen. Maar ik neem jouw reactie zeker mee naar andere blogs en zal er rekening mee houden wanneer ik nog iets post rond hetzelfde thema ๐Ÿ™‚ Dan kunnen we/mensen/ik hier ook eens bij stil staan.

 • Anoniem

  Ik probeer mij al jaren in te zetten voor het milieu, waarbij mijn veganistisch dieet mijn belangrijkste verandering was/is en volgens mij de grootste invloed heeft. Hoewel ik je reactie zeker begrijp, vind ik het toch erg jammer te zien dat melk en eieren worden gepromoot in een “milieuvriendelijke” blog…

  • Helena (admin)

   Ik begrijp je reactie, maar zoals ik al vermelde in mijn vlog , wil ik het hebben over de productieketen. Ik promoot geen eieren en melk enzo verder (dat was alleszins niet mijn bedoeling). Wat mensen in de supermarkt toch kopen kunnen ze even goed ergens kopen waar er geen transportketen aan te voren ging en waar het niet verpakt wordt in plastic. Dat was mijn uitgangspunt voor deze blog.
   Het was zeker niet de bedoeling om de vlog in die richting te sturen zoals jij nu denkt. Maar we kunnen alleen maar leren uit fouten en reacties ๐Ÿ™‚

   • Anoniem

    Dat is natuurlijk een fantastisch initiatief, en ik wil alleen maar aanmoedigen welke tips hier al werden gegeven! Ik wou er persoonlijk wel op wijzen, hoewel niet aanvallend bedoeld, omdat het natuurlijk iets is waar velen nog in kunnen groeien ๐Ÿ™‚

   • Helena (admin)

    Daarom vind ik het fijn om reacties te krijgen, want ik weet dat ik ook dat ik niet alles perfect doe, maar ik doe mijn best op mijn manier. En door te horen van anderen leer ik ook zaken bij. Daarom dat ik in het vervolg met jouw reactie rekening zal houden als in nog een blog of vlog maak! ๐Ÿ˜‰

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

like & follow my blog