omslagfoto kleine grote daden blog 1
tips

WEG MET AFVAL

Je weet nu al waarom ik deze blog begin (in menu: wie is Helena). Daarom leg ik je nu het probleem uit waar ik iets aan wil doen. Op onze aarde liggen tonnen afval. En niemand heeft iets aan dat afval. Dus waarom blijven we ze produceren? Iedereen is schuldig aan die vervuiling, maar vooral de grote spelers. Jij, als consument, kan er niet veel aan doen dat er zoveel plastic wordt gebruikt.

In mijn komende blogs en vlogs geef ik jou tips om gemakkelijk van dat afval af te geraken. Daarom is het belangrijk om eerst te weten hoe groot het probleem is.

Het probleem

Ik heb het dan vooral over verpakkingen en wat er mee gebeurt. We leven in een wegwerpcultuur, dat is zeker. En onze afval belandt overal waar het niet hoort, bijvoorbeeld in de zee. Ik denk dat ik je niet hoef te tonen of vertellen wat de gevolgen daarvan zijn.

Hoeveel afval heeft 1 persoon per dag?

‘Belgium.be’ zegt: “1 kg huishoudelijk afval per persoon per dag.” Maar, dit is enkel het afval van producten die je in handen krijgt. Het afval dat geproduceerd werd tijdens het maken van die producten, werd niet meegerekend. Dat zou allemaal neer komen op 50 ton per jaar voor 1 persoon.

Wat kan je zelf doen?

Ik kon er niet meer tegen en besliste om voor mezelf uit te maken wat ik als individu kan doen. Zoals er staat in ‘wie is Helena’ zoek ik naar relatief goedkope alternatieven. Al het afval dat ik kan vermijden of waarvoor duurzame alternatieven zijn, schetste ik in deze foto:

Wil je ook je voetafdruk verkleinen en bijdragen aan een wereld met minder plastic? Volg dan zeker de rest van mijn blogs en vlogs, elke inzet maakt het verschil. En vooral, met hoe meer we zijn hoe beter, dus spoor ook je vrienden aan om binnenkort eens een kijkje te nemen op ’kleine grote daden’. Samen maken we een héél groot verschil.

Tot binnenkort, met een volgende blog 😉 Laat je mening hieronder aan mij weten. (met naam of anoniem)


7 Comments

 • Nonkel Jan

  Interessante tip 3: Verbied electrische wagens. Ze wegen immers te zwaar ingevolge hun batterijen. Dat gewicht drukt te veel op de banden, die op hun beurt te veel afgesleten rubber in het klimaat afgeven. Dat afgesleten rubber behoort tot de grootste vervuilende factors van auto’s.

 • Nonkel Jan

  Interessante tip 4 : Eis opnieuw overal plastic zakjes in de winkels. Groot voordeel: je stopt er je boodschappen in én nadien krijgen ze een tweede leven als vuilniszak bij je thuis. Nu de winkels steeds meer weigerachtig zijn om plastic zakken mee te geven krijg je een pervers effect: nu moet je als consument alsnog naderhand naar de winkel gaan om daar plastic vuilniszakken te kopen, wat betekent primo een extra verplaatsing en secundo een plastic zak die maar 1 leven heeft tegenover vroeger 2 levens.

  • Helena (admin)

   Ik versta zeker de redenering, maar er bestaan ook al herbruikbare vuilniszakjes, dus de plastieken hebben we voorlopig niet nodig denk ik. Er zijn er nog genoeg om te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

like & follow my blog