tips

WIST JE DAT: interessante weetjes over “shampoobars”

Ik kreeg een aantal vragen van jullie over het shampooblokje. Hoe gebruik je het? Waarom is het beter voor je haar? Wat zit erin? Hoe lang gaat het mee? Hoeveel kost het? Is het natuurlijk?… En zoals beloofd beantwoord ik graag al jullie vragen. En we zijn tenslotte nog steeds “mei plasticvrij” dus dan mag er even stilgestaan worden bij wat plasticvrij precies is. Vandaag heb ik het dus specifiek over “shampoobars”.

Wat is het?

Shampoo in een blokje, meestal verpakt in een kartonnen doosje.

Er zijn een aantal weetjes die toch niet onbelangrijk zijn om te weten over deze blokjes. Voor wie na het lezen overtuigd is en er zich eentje wil aanschaffen, geef ik onderaan deze blog mijn top 3 mee.

Interessante weetjes

In (de meeste) shampoobars zit geen SLS: sodium laureth sulfate

Wat is dat? Dit zorgt ervoor dat de shampoo gaat schuimen. En veel mensen hebben dat graag, maar eigenlijk is dat niet goed. Als de shampoo schuimt dan zit er SLS in. En SLS irriteert je hoofdhuid, droogt je haar uit en maakt het futloos. Bij shampoobars is dat niet het geval. Behalve bij enkele bars van de Lush, dus best eerst even het ticketje lezen. In het begin dat je blokjes gebruikt, zal je haar even moeten wennen aan het feit dat er geen SLS aanwezig is. Dan kan je haar even droog zijn, maar na een paar keer wassen went het en krijg je veel gezonder haar. Dus onthoudt, hoe minder schuim hoe beter.

Shampoobar: volledig natuurlijk

De shampoobars bevatten enkel natuurlijke producten, wat ervoor zorgt dat je haar gezond blijft of wordt. Op lange termijn doe je hier zoveel goeds mee voor je haar, het wordt sterker en gezonder. Al die siliconen in flessen shampoo doen je haar op lange termijn alleen maar slecht, het droogt uit en je haar wordt er sneller vet van.

Hoelang gaat het mee + prijs

Een shampooblok staat gemiddeld gelijk aan 2 flessen shampoo. Ik hoorde al van een meisje dat ze er zeker 3-4 maanden mee deed. En voor 10 euro is dit zeker geen verloren aankoop.

Conditioner bestaat ook al in blokjes

Ja hoor, ook conditioner doet zijn optocht. Deze heb ik voorlopig nog niet getest omdat ik bijna nooit conditioner gebruik. Maar ik geloof er wel in dat deze zijn werk ook heel goed doet. Van zodra ik dit test, schrijf ik er een blog over voor jullie.

Hoe gebruik je het?

Dit hangt af van wat jij het liefst hebt. Je kunt het blokje over nat haar wrijven tot het schuimig aanvoelt of je wrijft het in je handen tot er wat schuim vanaf komt. En dit “schuim” voelt wel aan als schuim maar het ziet er niet zo uit, dus is het een goede en gezonde shampoo.

This is a must

Een zeepschaaltje. Als je de blokjes op een natte ondergrond laat liggen (in de douche bijvoorbeeld), dan smelt het weg. Op een schaaltje blijven ze niet in de nattigheid staan, waardoor de zeep niet wegsmelt.

Wat kunnen nadelen zijn

Ik ben fan van de zeepblokjes, maar ik wil ook niets verbloemen. Sommige mensen kunnen in het begin het gevoel hebben dat hun haar niet goed gewassen is. Dat komt omdat je haar even moet wennen aan de SLS-vrije shampoo. Ikzelf had dit gevoel niet. Indien je dat in het begin wel zou hebben, kan je het proberen 2x te wassen. En daarna kies je uiteindelijk zelf nog wat je ermee wilt doen. Doe waar je je het best bij voelt 😉

Conclusie: zeker het proberen waard, doen zou ik zeggen. Denk je na het proberen dat het niets voor jou is? Dan is dat ook goed, je kunt op veel andere manieren nog iets goeds doen voor het milieu. Bekijk daarvoor mijn andere posts!

Wat zijn de beste merken?

Ikzelf gebruik de shampoo van Lamazuna. Deze blokjes worden handgemaakt in Frankrijk. Frankrijk ligt relatief niet ver, waardoor er een korte productieketen is. Dit wil zeggen: weinig transport en dus minder uitstoot. Deze blokjes zijn natuurlijk, handgemaakt, dierproefvrij en vegan. Er zit ook geen SLS in. Er zijn shampoos voor vet, normaal en droog haar. Allemaal met of zonder etherische olie. Ik heb de shampoo voor normaal haar met etherische olie en mijn haar wordt en zeker niet vettiger op. Prijs 9,90€

Shampoobar Lamazuna: normaal haar met etherische olie

Pachamamaï. Over dit merk las ik ook al veel positieve reacties. Deze shampoo bestaat voor gestrest haar, vet haar, gevoelige hoofdhuid, roos en jeuk. Het is volledig vegan, natuurlijk en dierproefvrij en er zit geen SLS in. Prijs 10,95€

Helemaal Shea. Dit is een Nederlands merk, de zeepjes worden trouwens ook in Nederland gemaakt. Dit merk heeft een grote variatie aan shampoos en conditioners en zijn allemaal 100% natuurlijk. Je koopt ze best in Nederland zelf, maar je kan ze ook op hun site bestellen.

Waar vind je het?

De mijne komt van “Malmo” in Kortrijk. Ik gebruik het sinds midden maart ongeveer en ik zit aan de helft van de shampoo. Dus ik kan nog wel even weg.

Je vindt de blokjes evengoed in Zonder Meer, in Kudzu, in Druantia, in de Lush winkels, in Berobuust. In de Dille en Kamillle winkels zijn er ook shampoobars te vinden. En ook op de site van de merken zelf.

Geïnteresseerd in deze shampoos? Vergeet dan zeker mijn posts op facebook en Instagram niet te liken. Zo zorgen we ervoor dat de blokjes bekender worden en er minder plastic circuleert.

Misschien kan je in het teken van mei plasticvrij de shampoo eens uittesten. Het is het ideale moment 😉 Laat het mij weten welke je gekocht hebt en wat je ervan vindt, zo leer ik ook bij!

4 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

like & follow my blog